Subvencijama do otvaranja novih 175 radnih mjesta

Bez autora
Mar 19 2012

Investicijski projekti, čiju provedbu kroz subvencije kamata na bankarske kredite olakšavaju Ministarstvo poduzetništva i obrta, Krapinsko-zagorska županija te tamošnji gradovi i općine, u toj će županiji otvoriti više od 175 radnih mjesta. U sklopu programa "Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva" i "Lokalni projekti razvoja - mikrokreditiranje" za projekte je predviđen kreditni potencijal od 70 milijuna kuna. Od toga je 66 milijuna kuna predviđeno za prvi, a 4 milijuna za drugi program. Svim investitorima kojima banka odobri kredit, Ministarstvo subvencionira kamatu s 2 posto za prvi te s 1 posto za drugi program, a županija, grad ili općina sa još po 1 posto. To znači da su ukupne subvencije 4, odnosno 3 posto.

Subvencijama do otvaranja novih 175 radnih mjestaInvesticijski projekti, čiju provedbu kroz subvencije kamata na bankarske kredite olakšavaju Ministarstvo poduzetništva i obrta, Krapinsko-zagorska županija te tamošnji gradovi i općine, u toj će županiji otvoriti više od 175 radnih mjesta.

U sklopu programa "Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva" i "Lokalni projekti razvoja - mikrokreditiranje" za projekte je predviđen kreditni potencijal od 70 milijuna kuna. Od toga je 66 milijuna kuna predviđeno za prvi, a 4 milijuna za drugi program.

Svim investitorima kojima banka odobri kredit, Ministarstvo subvencionira kamatu s 2 posto za prvi te s 1 posto za drugi program, a županija, grad ili općina sa još po 1 posto. To znači da su ukupne subvencije 4, odnosno 3 posto, kaže Igor Cigula, županijski pročelnik za gospodarstvo i financije.

Iako je interes za takve povoljne kredite zbog teške gospodarske situacije lošiji nego prije, pa je i investicija znatno manje, zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek ističe kako se zahvaljujući tim subvencijama provode investicijski projekti koji bi trebali osigurati najmanje 175 novih radnih mjesta. Za dio odobrenih kredita i provedenih projekata tijekom travnja će se, nakon predaje statističkih financijskih izvješća poduzetnika (rok je 31. ožujka), provesti kontrola najavljenog zapošljavanja, najavio je Ferek-Jambrek.

Naime, svi korisnici takvih subvencioniranih kredita moraju, kad završe projekt, dokazati da su zaposlili predviđeni broj ljudi kako bi se izbjegle manipulacije subvencijama.

Od ukupnog kreditnog potencijala u poslovnim je bankama do sada za 57 projekata odobreno 54,9 milijuna kuna, a u obradi je još 3,7 milijuna kuna za devet projekata pa je za nove investicije još preostalo 11,4 milijuna kuna.

U međuvremenu je do 20. ožujka produljen rok prijave na nacionalni natječaj za dodjelu bespovratnih pomoći u okviru fonda IPA, komponente IIIc – "Potpora jačanju konkurentnosti hrvatskog malog i srednjeg poduzetništva", a prvotno planirani iznos dodijeljenih sredstava od 3 milijuna eura povećan je na 4.457.000 eura.

Riječ je o bespovratnim subvencijama od 50.000 do 200.000 eura za pojedinačne projekte u trajanju od šest do 18 mjeseci, a bespovratna potpora može iznositi najviše 85 posto ukupnih opravdanih troškova projekta. Na taj se natječaj mogu javiti sva mala i srednja poduzeća registrirana u Hrvatskoj uz neke preduvjete, poput solventnosti i dokaza da su podmirena sva porezna davanja. Natječaj predviđa financiranje aktivnosti uvođenja novih proizvodnih metoda ili tehnologija u vezi s energetskom učinkovitosti i ekološkim standardima, specijaliziranu obuku za korištenje novih tehnologija ili opreme, jačanje zaštite okoliša, unaprjeđenje kvalitete proizvoda i usluga kupnjom ili instaliranjem opreme ili ICT rješenja, kao i za certificiranje kompanije za neke standarde.

Za prijavu projekata na ovaj natječaj vrlo je poticajna i činjenica da Europska komisija predfinancira 80 posto sredstava za projekte koji traju do 12 mjeseci ili čiji troškovi sežu do 100.000 eura. Za projekte koji traju dulje od godinu dana ili čiji je predviđeni trošak veći od 100.000 eura, predfinanciranje Europske komisije provest će se tako da će unaprijed biti dodijeljeno 80 posto novca predviđenog projektom za prvih 12 mjeseci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik